Sezona 2015

2015_logo
Sezona 2015 už skončila a já se teď snažím zhodnotit, jestli byla úspěšná nebo neúspěšná. V prvé řadě by to chtělo ujasnit si, co je úspěch a co neúspěch.
Vezmu to postupně a zkusím posoudit jednotlivé části

Trénink

Plán byl najet 10.000 km a to jsem splnil. Celkem jsem najel 10600 km. Mohlo by to být i více, ale byly nějaké dovolené a další tréninkové výpadky. Občas mě také přemohla lenora. Plánoval jsem si, že v rámci tréninku pojedu nějakou dvoustovku, ale k tomu nedošlo. Nejel jsem ani jednu, nebyl na to morál. Během roku a hlavně na jaře se mi ale podařilo zajet sedm tréninků v rozsahu 140-150 km (detaily v grafu, bez maratonů). To je pozitivní a myslím, že objemová objemová část sezóny mi vyšla.

Graf s počty tréninků

Graf s počty tréninků

Slabší to bylo s tréninky intenzit, hlavně v kopcích. Odhalily to závody a taky to bylo vidět na laktátové křivce, která moji neschopnost ve vyšších tepech odkryla v plné nahotě.
S kopci souvisí ještě jedna věc – moje hmotnost. Celou sezonu jsem bojoval s nadváhou a i přes usilovný trénink váha neklesla na přijatelnou hodnotu. Je pravda, že jsem se v jídle moc neomezoval a to bude v mém věku už asi problém. Tady mám ještě velké rezervy.

Závody

Výsledkově se dají závody označit jako propadák. Většinou jsem dojížděl na chvostu startovního pole. Umisťoval  jsem se někde v poslední pětině a to nebylo moc povzbuzující. Moje nadváha a nezvyk na závodní tempo udělaly své.
Maratony jsem objížděl celkem bez problémů a bez výraznějších propadů. Jen jsem prostě nestačil rychlejším. Moc se mi nedařilo ani na kratších závodech, kde to také bylo o intenzitách.
Změna k lepšímu nastala až v srpnu, kde jsem jel několik závodů a i když ani tady jsem se neumisťoval nějak moc vpředu, pocitově se mi jezdilo mnohem lépe. Srpen byl dost náročný a na jeho konci jsem měl už všeho dost. Dal jsem si delší odpočinak a najednout jsem cítil formu. Celé září jsem v tréninku jsem zajížděl vyšší AVS při stejném úsilí a vygradovalo časovkou, kde se mi fantasticky jelo, byť opět umístění nic moc. Pocitově ale paráda!

QF2-2200Závěr

Na základě výše uvedeného jsem si dal několik předsevzetí:

  1. Včas zařadit trénink ve vyšších intenzitách
  2. Více tréninků v kopcích
  3. Snížit váhu
  4. Jezdit více krátkých závodů kvůli intenzitám.
  5. Jezdit časovky jako trénink na intenzity
  6. Objet celou Marathonskou serii, tj. jet i Tatry.

Je samozřejmě otázka, co z toho se mi podaří splnit, ale když už nic, budu mít alespoň příští rok o čem psát 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Cyklistika se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..